- les bloggen nå - ny og bedre - mer innhold -

søndag, november 30, 2008

Web 2.0 og 3.0 for folk flest

En kompis av meg begynte lørdagen sin med å lese litt på EU Norge sine nettsider. Der fant han en artikkel om morgendagens internett med lenke til EU-rapporten: Kommisjonens planer for neste generasjons Internett - Web 3.0 - The Internet of Things. Erik er av typen som er over gjennomsnittlig interessert i slikt. (ikke nødvendigvis EU og internett, kanskje mer politikk og rapporter gennerelt....spør ham) Så han pløyde seg kjapt gjennom de litt over ti sidene og så samtidig at jeg var på chatt og sendt meg kjapt et spørsmål inkludert lenke til artikkelen. Samtalen gikk slik (lett redigert for noen skrivefeil og dårlige setninger):

Erik: god morgen. er det slik å forestå at mens Norge diskuterer 2.0 så er EU på 3.0?
Carl: Takk. (jeg takker for lenke og fil - han vet jeg jobber med dette til daglig i oppgava mi) Jeg har prøvd å sette meg litt inn i dette web 3.0, men har ikke helt fått grepet om det. Jeg synes uansett at skifte fra web 1.0 (elektroniske kopier av gamle verktøy og tjenester) til web 2.0 (genuint nye verktøy for kommunikasjon, samhandling og integrering som kun er mulig pga allmenn/bred internettilknytning) er den mest interessante. Det er fortsatt veldig mange som ikke bruker PC og internett til så veldig mye mer enn å lese nettavisen, sende e-post (gjerne i Facebook) og ha sin egen kalender elektronisk på sin egen maskin... det er dette skifte som er viktig, og som "hele folket" må dras med og opplæres i nytteeffekten av.
Jeg har inntrykk av at web 3.0-begrepet er en måte å si at man er kommet enda lengre, forstått som at man ser lengre frem i tid til et samfunn der "alle" konstant er pålogget med mobile enheter som også har full gps-integrering. Det sier meg egentlig ikke så mye mer enn at når vi har lært oss web 2.0 og kan utnytte det på gode måter og alle er mer inkludert enn i dag, så er vi på web 3.0 Poenget mitt er vel egentlig at jeg ikke skjønner så mye av web 3.0-begrepet og opplever det mer som et slags mumbojumbo-begrep brukt som hersketeknikk av en tulleelite.
Erik: jeg ble faktisk klokere av det du skrev og synes at det var en god oppsummering av artikkelen jeg nettopp leste. Det handler altså om infrastruktur for å utnytte 2.0. Takk!


Etter samtalen leste jeg raskt litt mer rundt om dette og kom frem til at det var mer ved web 3.0 enn jeg hadde forstått til nå. I følge EU-rapporten er vel web 3.0 noe vi er på vei mot og handler om å få koblet opp tingene vi omgir oss med. Slik at vi kan kommunisere online med kjøleskapet, garasjen, bilen, huset (dør/varme/vifte/vask/musikk/etc) med mer. Videre tenker man seg at gjenstandene våre kan kommunisere seg i mellom (For eksempel at når minstejenta tar resten av melken fra kjøleskapet så sier kjøleskapet i fra til kontoen min på lokalbutikken og sender en melding til bilen for da ser jeg det når jeg er på vei hjem og kan svinge innom og hente ferdigpakket handlepose.). Dette krever høy hastighet og er viktig for næringsutviklingen i EU, og derfor må det visstnok satset stort på utbygging av fibernett i årene som kommer.
dobbeltsjekket jeg med wikipedia og kom vel frem til at jeg syntes jeg traff relativt godt i min første beskrivelse. Wikipedia sier noe sånt som at web 3.0 dreier seg om hypoteser og spekulasjoner om utviklingen av nettet. Riktignok tenker man seg integreringen av gjenstander som en mulig del av dette, men det dreier seg like mye om utviklingen av dagens applikasjoner med utvidet kunstig intelligens og langt bedre grafiske løsninger enn i dag samt bedre integrering av hele folket og tilnærmet sømløse integrering mellom de applikasjoner og verktøy som utgjør web 2.0. Eller med enklere ord: et ferdig utviklet web 2.0.

For deg som synes dette er gøy (som meg), eller vil lære mer av en som er enda bedre på å forklare hva denne utviklingen betyr for samfunnet, ta en titt på Clay Shirky som her forklarer hvorfor han mener vi akkurat nå opplever en samfunnsendring på nivå med den industrielle revolusjonen.spol ut til ca 40-45 sek og se derfra. Søk evt på youtube for første delen av denne med mer

Oppdatert (i går glemte jeg det helt): Takk til erik for sparket bak, motivasjon og bidrag til at jeg skrev dette innlegget.

1 kommentar:

Carl Christian sa...

Arne: Web 3.0 dreier seg blant annet om at "alle er med" (som AP liker å si) - at vi har en god integrering av de nye mediene og det er tilgjengelig for alle, og alle kan bruke det godt, slik at feks kommentarer mm havner på rett plass...

Denne kom inn fra Arne på innlegget "Nei til lekeplass!..."

Det kommer ikke til å komme noe web 3.0. Det er for mye uenigheter rundt hva faktisk web 3.0 er (og på mange måter web 2.0) til at man kan enes om en definisjon.

Web 2.0 er jo også et begrep som på ingen måte er tydelig.

Cloud computing er jo det nye hipsterordet blant folk som ønsker å utgi seg for å vite fremtiden på nettet.

Det største problemet med alle disse begrepene er at det knapt finnes enighet om hva de faktisk betyr, noe som gjør det ullent. I tillegg blir disse begrepene nesten utelukkende blir brukt av folk som ikke vet hva de snakker om.

Problemet er vel at det er i for manges interesse å enten kunne bli løselig assosiert med noe istedenfor å ha en klar definisjon. I tillegg kan man bygge en egen økonomi rundt å tydeliggjøre ullne begreper.


Men et mer konkret svar Arne: Jeg synes du har rett i mye, jeg var jo inne på det, begrepene er ofte brukt som herskerteknikker. Men selv om definisjonene foreløpig er noe uklare, så trenger vi å beskrive dagens utvikling, fordi den forandrer samfunnet fundamentalt og da må man etter hvert få noen ord for det.


Eva mener forøvrig at hele problemet dreier seg om min nye stygge design som ikke skiller like godt mellom ulike blogginnlegg som tidligere...